Siirry pääsisältöön

sensorisen integraation häiriö ja yks autisti


Kotiin tuli myrskynmerkki. Laitoin opettajalle sähköpostia kysyäkseni menikö koulussa jotain pieleen vai missä vaiheessa tää lapsi on suistunut totaaliselle törmäyskurssille? Jotakin se selitti jostakin uudesta kouluprojektista mitä se ei saanut tehdä tai ei ehtinyt tekemään... sit se paineli yläkertaan, paiskasi ovensa kiinni ja ryhtyi tekemään jonoja.  Kuppi on nurin ja loppupäivä mennee siinä et yritetään saada sitä takaisin pystyyn.

K:lla on ollut joku tavallista voimakkaampi oraalivaihekohtaus  ja oonkin kaivanut sen suusta väriliituja, pyyhekumin, Polly Pocketsin kenkiä, kolikon, autonrenkaan, villalanganpätkän... näin vaan muutaman mainitakseni. Ja sit on taas hypätty ja kiivetty ja koskettu ja heittäydytty... kieritty, nojattu, halattu, törmätty - Kummitäti K:n sanoin "an accident waiting to happen". Jonakin päivänä mä ehkä - toivottavasti - ymmärrän mikä aiheuttaa aina silloin tällöin sen ylimääräisen ryöpyn tätä käytöstä, siis sitä että sillä on ihan tolkutonta tarve hakea sensorista palautetta, tuntea ja kokea fyysisesti kaikki. Lopulta me suunnattiin K:n ja M:n kanssa kauppakeskuksen sisäleikkipaikalle purkamaan paineita sillä aikaa kun O on terapiassa. Täällä se voi heittäytyä ja törmäillä ja hyppiä kohtuullisen turvallisesti.

kauppakeskuksessa me törmättiin myös Easter Bunnyyn



O  terapiassaan keskittyi multaan ja partavaahtoon ja kylpemiseen, tai kylpemistä ne oli lähinnä kuivaharjoitelleet ja kotiin se tuli kylpymonisteen kanssa. Multa ja partavaahtokin oli sujuneet kyseenalaisesti, enemmän se oli halunnut pyyhkiä terapeutin käsiä kuin itse liata omiaan. Ennen O:n syntymää mulla oli joku lapsellinen kuvitelma siitä et lapset tykkää kylpeä. Nyt mä tiedä et monet lapset tykkää kylpeä, ei kaikki – O peseytyy edelleen itkun kanssa ja haraa vastaan kuin sitä yrittäis hukuttaa jo kun kylvyn mainitsee.  Kylpyammeessa ei saa olla leluja ja vettäkin sinne laitetaan vaan muutama hassu sentti. Tänään me saatiin homma hoidettua suuremmitta huudoitta. Tukkaa ei kyllä kasteltu, eikä jätkä myöskään sinne ammeeseen istunut. Suihkua ei kannata ehdottaa, se sujuu vielä huomattavasti huonommin.




Kaikesta tästä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, meillä oli tosi mukava päivä joka M:n kanssa päättyi leffailtaan ja Peter Paniin.



Kommentit

  1. Tsemppiä! Tiedän kuinka rasittavaa elämä 'aistimusten aallokossa' (samannimistä kirjaa lainatakseni) voi olla. Oman lapsen kohdalla kylpeminen oli pitkään kauhistus, eräs läpimurto tuli lapsen ollessa 3-vuotias. Menin lapsen kanssa suihkuun, ja koska suihkuja oli kaksi, annoin hänen itse pitää suihkua kädessä. Ilmeisesti oma kontrolli helpotti tuskaa, ja möly loppui siihen. Sittemmin lapsi on ruvennut viihtymään kylvyssäkin, porekylpykin passaa ;)

    Suihkun osalta kannattaa tsekata, että millaisella paineella vesipisarat lentävät, aistiyliherkälle lapselle matalapaineinen sadesuihku voi olla miellyttävämpi kuin korkeapaineinen hierova suihku. Kylvyssä taas veden massan aiheuttama paine voi tuntua lapsesta ikävältä, ja suihku voi tuntua mukavammalta.

    Ja veden lämpötila ... no se on melkein oma tarinansa. Lapsen mielestä sopiva veden lämpötila on omasta mielestäni ikävän haalea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kokeillut tota suihkujuttua, mutta suihkua O pelkää niin hysteerisesti ettei siitä tullut mitään, ehkä pitäis kokeilla uudestaan meidän aikuisten suihkussa jossa on sellainen sadevesisysteemi. Kylpyvesi on joo O:n mielestä vähiten kamalaa haaleana kun noi kaks muuta kylpee mieluiten ihan hillittömän kuumassa vedessä.

      Poista
  2. Meidän vauva rakasti ensiksi kylpemistä. Kolmen kuukauden iässä puhkesi atooppinen ihottuma kun oltiin Suomen lomalla (tai jotain tapahtui, mutta itse ajattelin, että ehkä lämmin vesi kirveli ihottuma kohtia koska mitään normaalista poikkeavaa ei sattunut) ja siitä lähtien kylpeminen oli yhtä huutoa ja jäykkistelyä. Vauva kylpi silloin punkassa ja ostin jopa uuden isomman punkan, ajatuksella että ehkä se auttaisi. Kylvettäminen oli ihan kauheaa, sydäntä ihan kylmäsi se huuto ja neiti meni ihan jäykäksi. Välillä pesin vauvaa suihkulla mutta sekään ei miellyttänyt. Ja se oli aika vaikeaa kun on vain kaksi kättä, ja tukkakin pitäis pestä samalla kun pitää vauvaa sylissä, se kun ei vielä istunut silloin itse. Lääkärin ehdotuksesta, kokeilin mennä sen kanssa itse kylpyammeeseen, ja yhtäkkiä kylpemisestä tulikin kauhean hauskaa taas. Mikä lie juttu tämäkin oli... olisi mukava tietää, mikä pelon todellisuudessa aiheutti.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä pitkästä aikaa kokeilla tota yhdessä kylpemistä jos vaikka auttais... toisaalta kun se on enemmän yleistä vastenmielisyyttä vettä kohtaan kuin varsinaista pelkoa niin en tiedä auttaako.

      Poista
  3. Minä luin aikoinaan, että lapset tykkää sadevesisuihkusta, kun vesi ei tule kovalla paineella. Sattuma ja/tai laiskat vanhemmat ovat saaneet aikaan, että meidän lapset tykkää nimenoman suihkusta. Mutta maalla, jossa on normisuihku (ehkä jopa hiukan kovalla paineella oleva), lapset eivät tykkää suihkusta ollenkaan (ja kylvyssäkään eivät tykkää istua, kun eivät ole siihen tottuneet). Suosittelen siis kanssa kokeilémaan sitä sadevesisuihkua. Meillä poikaset aikoinaan totutettiin suihkuun sylissä (kun ei enää jaksettu laskea kylpyvesiä kahteen kertaan jne).

    Nyt ollaan aina välillä (lapset käy suihkussa joka ilta) sitä, että sisko ja toinen veikka menevät keskenään ja väsympi poikanen nauttii äidin sylittelystä ja suihkuttelee yksin vauhtivekaroiden jälkeen.

    Tsemppiä treenamiseen <3

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista. Meillä suihku ja uinti on parhaita rauhoittajia. Kuumakuumakuuma kun on päällä, suihkuun meno on pahin paini, mutta lopputulos on uskomatonta. Sen sijaan suuhun menee vain tietynlaisen jutut kuten raaka makaroni, jogurtti, kurkku ja makeat. Niin ja hihat. .. Mutta tuo kupin nurinmeno lieveilmiöitä on tuttua. Löytyisikö jostain joku geenitutkija, joka keksisi kiinnostaa SI: sitä. Jos löytyisi analogioita oireiden välille saattaisi olla helpompi tunnistaa. Taisteltiin 2v ennenkuin saatiin diagnoosi ja senkin jälkeen raivareihin tarjotaan holdia, mikä 10 cm lihaskimpun kanssa on a) mahdotonta b) silkkaa kidutusta kun kosketus sattuu. Ollaan taas rajattomia vanhempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ennakoivan tekstinsyötön tyttö on kyllä 130 cm....

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän