Siirry pääsisältöön

voihan tissi!


Mä en nyt taas kauheesti osaa sanoa oikeestaan yhtään mitään. En osaa ahdistua, en osaa olla ahdistumatta, en osaa mitään.

Ilma on ruhtinaallisen ihana. Aamulla käveltiin poikien kanssa koirapuistoon ja harmiteltiin yhdessä ettei mukaan osunut eväitä, olis ollut täydellinen sää lounaspiknikille. Sit ripustettiin tauluja kotona ja rakennettiin junarata ja syötiin lounaaksi hodareita. Kummitäti K tuli Vierailevantähden kanssa kahville ja ennen kaikkea leikittämään mun laumaa sillä aikaa kun kävisin siellä ultrassa. Tunnelma oli aika hiljainen ja mulla ajatukset muualla.

jannut lentiskentällä

ja koirapuistossa

Matka sairaalalle meni ajatuksissa, autopilotilla. Jossakin vaiheessa freewayllä mä havahduin siihen et mullahan on klassiset ultrafiilarit. Jokainen joka on ultrassa tai varmaan missä hyvänsä tutkimuksessa saanut vähemmän toivottuja uutisia tietää mistä mä puhun. Järki joo ehkä sanoo et kaikki on kaiken järjen mukaan oikein hyvin, mutta se tuttu vanha pakokauhu hiipii kehiin. Pysäköin auton sairaalan parkkihalliin, kävelen portaita alas, kadun ylitse, ovista sisään ja heti vasemmalle. Ovessa lukee ”rintatutkimusyksikkö”.



Respa puhuu hiljaisella ja ystävällisellä äänellä, lupaa mulle vastuksia jo tänään. Allekirjoitan muutaman paperin, annan L:n puhelinnumeron tiedostoon – se pitää aina kuuden kuukauden välein antaa ja edellisestä kerrasta on kohta jo vuosi, siis sairaalassa – saan nivaskan papereita, tungen ne käsilaukkuun ja ryhdyn lukemaan Hesaria iPadiltä.


Add caption

Add caption


Avustaja tulee hakemaan ensin yhden naisen, sit toisen ja kolmanneksi mut. Se vie mut pukuhuoneeseen, antaa lämmitetyn ”aamutakin” ja kehoittaa istuutumaan taas alas. Vaihdan yläosan siihen takkisysteemiin, otan kupin kahvia ja palaan taas siihen lehteen. Mua vastapäätä istuva nainen halaa silmät suljettuina itseään. Mietin et meditoiko se vai rukoilee, ja onko sillä loppupeleissä eroa. Kukaan ei sano sanaakaan, yks katsoo eteensä ja toinen räplää kännykkää. Mä otan salaa valokuvia.

pukuhuoneen odotustila

kahvikone

päivän asu - by OHMC



Teknikko tulee hakemaan mut ja sanoo jo käytävällä ettei oo mitään huolta, ne vaan haluu katsoa sitä todennäköistä kystaa vähän tarkemmin. Lasken laukun ja kahvimukin tuolille ja käyn siihen tutkimuspöydälle makaamaan. Se näyttää mulle sen mammografian ja sen patin. Se korjaa mun asentoa, laittaa geeliä ja alkaa ultraamaan. Sit se kuvaa lisää ja vielä vähän lisää. Se lähtee huoneesta ja sanoo et menee konsultoimaan lääkäriä. Mä jään yksin huoneeseen juomaan kahviani. Se tulee takaisin ja tekee siellä koneellaan jotakin ja sit se lähtee taas, sanoo et lääkäri varmaan haluaa myös itse ultrata.


mun tissit

juon kahvia ja odotan


Ne tulee lääkärin kanssa takaisin, kysyy tuhat ja yksi kysymystä. Se haluu mut siihen pöydälle ihan erilaiseen asentoon. Se ultraa ja teknikko neuvoo selän takana. Se valittaa huonoa näkyvyyttä ja ne vaihtaa jotain asetuksia. Vaikeeta saada kuvaan, vaikeeta hahmottaa, ei ole irtoreunainen, ei liiku ”oikein”, ei oo kysta. Siirtyy toiseen rintaan vertailun vuoksi. Palaa takaisin. Sanoo ettei pidä kauheesti hätääntyä, mutta haluaisi mut takaisin ohutneulanäytettä varten. On nähnyt muutamaan kertaan tällaisen olevan pahanlaatuinen, mut ei tää varmaan oo. Haluaa tutkia tarkemmin. Ei tiedä.

Teknikko kysyy kysymyksiä allergioista ja muusta. Sanon käyttäväni Marevania ja sit selvitetään mitä pitää tehdä. Vastaus oli vähän hapuileva. Se selittää tulevan toimenpiteen, en ehdi sanomaan ettei mua yks neula pelota vaan se mitä se neula ehkä löytää. Olen ollut yhdessä istukkanäytteessä ja kolmessa amniossa, sen jälkeen muhun saa tuikata melkoisia neuloja ennen kuin säikähdän. Mut talutetaan takaisin pukuhuoneeseen. Puen ja istuudun odottamaan ajanvarausjärjestelijää. Se tulee pian ja tarjoaa mulle maanantaita. Maanantaina 13:45. Puolentoista tunnin aika.

nenäliinoja en tartte ainakaan vielä


Mietin käytännön asioita. O:n terapia pitää peruuttaa. Jätän klinikalle viestin ja peruutan. Puhun L:n kanssa. Jätän Kardiologin erikoissairaanhoitajalle viestin Marevanista. Tiedotan niille ketkä odottaa vastausta. Kerron ettei ole vastausta, on nippu kysymyksiä.

Kotona saan pusuterapiaa. Vähän myöhemmin saan vielä kaivattua kuohariterapiaa.


Kommentit

  1. Tsemppiä! Täällä onneksi sentään pääsee aika nopeasti tutkimuksiin, ettei tarvi kuukausitolkulla miettiä ja pelätä. Toivottavasti väärä hälytys.

    VastaaPoista
  2. :( Kökkö kuin kökkö että vielä pitää odottaa, mutta tsemiä ja ihanaa, aurinkoista pääsiäistä kaikesta huolimatta.

    VastaaPoista
  3. Fingers crossed etta kaikki on hyvin. Hyvaa paasiaisviikonloppua Alaskasta.

    VastaaPoista
  4. Voi ei :( Toivottavasti se seuraava tutkimuspäivä tulee nopeasti, odottaminen on kamalaa, vaikka vain pari päivääkin. Puhtaita papereita toivoo ja halauksen lähettää TP

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän