Siirry pääsisältöön

ranneke


Taas päästii sähläämään... klo 8:40 ne soitti klinikalta että sosiaalisentoiminnan ryhmät alkaa vasta ensi viikolla ja mulla oli näin ollen 20 minuuttia aikaa pakata pojat autoon ja ajaa 30 minuutin matka aamuruuhkassa... olin perillä 9:07 ja ylpeä itsestäni. Sen puhelimen soidessa istuin nimittäin koneella yöpaidassa kahvikupin kanssa ja olin just aloittelemassa opettajaprofiilin kirjoittamista.  Klinikalta kauppaan ostamaan vaippoja, kauppa aukes kymmeneltä ja oltiin siellä 9:27... laulettiin lasten kanssa autossa. Kaupassa joku saattoi kiinnittää huomiota poikien yöpaitoihin ja siihen ettei K:lla ollut housuja ollenkaan, mutta kerrankos sitä. Kaupasta kotiin laittamaan lounasta... jätkät unille, M:n kanssa vähän Afrikan Tähteä ja takaisin sen opettajaprofiilin kimppuun. O nukkuu, K mesoaa O:n nukkuessa.

Opeprofiili on kirjoitettu ja hetkellisen kirjoittajan blokin jälkeen tekstiä syntyi ihan kiitettävästi ja nopeasti lukemalla saatan jopa vaikuttaa ihan ammattitaitoiseltakin. Toivottavasti vähintään innokkaalta enkä ollenkaan niin valmistautumattomalta kuin oikeesti olen.

Tällä kertaa lähestyn siis sitä lääkärikäyntiä siitä vinkkelistä että pojat – tai ainakin toinen – on nukkuneet päiväunet ja pakkaan niille herkkupussit mukaan. Katsotaan kuinka eukon käy – ämmäksi en suostu itseäni kutsumaan, IKINÄ.

***

Ei käynyt hyvin... tai siis hengissä ollaan, mutta siinä mä yritin keskustella farmaseutin kanssa ja lapset kirkui ja huusi ja kaatoi mukista vettä lattialle ja kaatui ja huusi lisää ja... mä yritän keskustella sen tyypin kanssa ja kuulla mitä se sanoo – koska sehän ei luentoansa keskeyttänyt – ja hymyillä ja huokua rentoa äitiyttä ja olla tappamatta kaikkia kolmea kerralla... Sellainen mulla on homma hanskassa ilme tilanteessa, jossa homma on karannut käsistä jo aikaa sitten. Mä kiltisti vastailin sen kysymyksiin, ainakin niihin jotka kuulin... Onneksi ne rauhoittui ihailemaan sitä hetkeä kun mua pistettiin ja mun sormesta puristettiin verta siihen liuskalle.

Hyytymättömyysklinikalta kun päästiin hyytymättä ulos pysähdyttiin samalla alakerrassa lapsettomuusklinikalla. Meidän lääkärikin oli paikalla... miten mies voi noin paljon vanhentua näin lyhyessä ajassa? Se ihaili onnellisen näköisenä meidän apinalaumaa, omien kättensä työtä... jotenkin musta vaan tuntui hyvältä ajatukselta käydä esittelemässä mun katrasta. Se kysyi olenko nyt onnellinen, erikoinen kysymys lapsettomuuslääkäriltä... vähän kuin se olis kysynyt että kaduttaako, vastasin että olen ja se näýtti itse vielä iloisemmalta... tämä mies, tämä vanha setä, on antanut meille neljä lasta. Kolme elävää ja yhden kuolleen. Se kysyi tietysti myös ne tavallisemmat kysymykset, koska ne syntyi, kuinka paljon ne painoi, kuka oli synnytyslääkäri jne... ei tosiaan kaduta yhtään – oikeesti.

***

Mä oon varmaan jotenkin tyhmä tai ehkä mä oon jossakin ”denial” tilassa, kun en ollut tullut ajatelleeksi että mulla ehkä tosiaan pitäis olla ranteessa se ”medical bracelet”. Täti käski mun tilata sellaisen tänään ja niinpä olen iltani iloksi surffaillut niitä rannekkeita. Ehkä mun pitäis jossakin välissä yrittää sisäistää se tosiasia että mulla on aika vakava vika ja että jos sitä ei hoida voi siihen kuolla. Milläköhän mä ymmärtäisin sen? No, ainakin on hauskaa ostaa korua, olkoon kuinka lääketieteellinen apuneuvo tahansa... hopeeta vai terästä? Teräkseen mahtuu enemmän asiaa mut hopeinen olis hienompi... laitetaanko lisäkilluttimia? Punaisia vai sinisiä vai vaan hopeanvärisiä? Minkälainen ketju? Entä lukko? Viiskymppiä vai satanen?

***

Sellainen päivä tänään... enää 4 päivää koulunalkuun. Ylihuomenna tavataan M:n uusi opettaja, se jännittää M:aa, me puhutaan aiheesta paljon – liian paljon, se puhuu muutenkin liikaa.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän