sunnuntai 6. tammikuuta 2013

kalliita vuosia


Surffaillaan ja jutellaan. Ihan samalla tavalla kuin jokaisena – melkein jokaisena – iltana. L taitaa katsella budjettia ja mä surffaan kouluja. Jos M pääsis kokopäiväluokalle ensi syksynä se maksais meille $350/kk. Ne suositteli sille sitä... ens vuoden jälkeen koulupäivä on siis jokatapauksessa pitkä, mutta ensi vuosi on puolikas, jos ei maksa. Aamu tai ilta. Poikien pitäis aloittaa esikoulu ”preschool”. Se on kunnallinen ja ilmainen ekana vuonna vain jos puhutaan erityislapsesta. Muut menee yksityisiin. Halvin täällä meidän nurkilla on $190/kk. Toisesta saa sisaralennuksen. Veikkaan noin $20, eli kertaalleen $190 ja kertaalleen $ 170. Kaksi päivää viikossa, kolme tuntia päivässä.

Lasketaan.

$350+$190+$170=$710. Kuukaudessa!!!!!!!!! Kenellä sellaiseen on varaa? M ei siis ainakaan mene siihen kokopäiväryhmään. Ei vaikka kuinka sitä tarvitsisi. Jos meidän perheen tulot ei radikaalisti tässä tulevien kuukausien aikana muutu, ei M myöskään harrasta syksyllä balettia. Silti meillä menee se $360/kk poikien kouluun. Se baletti oli noin $80/kk. Kuka sanoikaan että kaksoset on kaksi lasta yhden hinnalla? Tuntuu jotenkin vinoutuneelta toivoa että toi kaksikko – tai ainakin toinen niistä – olis riittävän vammainen tai jäljessä päästäkseen ilmaiseen, kunnalliseen kouluun.

Puhutaan.

Just nyt me eletään niitä kalleimpia vuosia. Meneehän lapsiin siis rahaa myöhemminkin ja varmasti enemmän kuin ensi syksynä, mutta siinä vaiheessa mä voin tehdä töitä. Edes osa-aikaisesti. Kun koko kolmikko käy koulua 8:30-2:30, mä voin olla töissä aamuyöstä iltapäivä kahteen, useimpina päivinä viikosta, useimpina päivinä kuukaudesta. L hoitaa ne bussiin tai kouluun ja mä oon iltapäivällä vastassa. Just nyt mulla ei ole mitään mahdollisuuksia opiskella tai käydä töissä. Olen jo lopettanut käymästä kampaajalla. En harrasta mitään. Lapset ei oikeastaan harrasta mitään. M saa harrastaa balettia vielä tämän kevään ($75/kk). En käy Suomessa koska se on kallista. Me ei käydä kalliilla lomilla. Me ei harrasteta kulttuuria tai oikeastaan mitään mistä pitää maksaa. Muutama vuosi vielä. Sit helpottaa. Toivottavasti. Olis kivaa vaikka joskus päästä sinne Hawaiille...


3 kommenttia:

 1. Vahakangas on kiva. Ja lapset pirun kalliita - toki hintansa väärtejä ja enemmänkin.

  Maksaa se harrastaminen täälläkin. Vahingossa opin, että paikallisen seuran luistelukoulu pienille maksaa lukukaudessa 90 € + lisenssit. Eli puolituntiselle luistelulle tulee hintaa reilu kymppi. Ei siis harrastushintana edes pahimmasta päästä, mutta hämmästyin kuitenkin.

  Onneksi koulu on ilmainen. Päivähoito taas tyyris - ainakin keskituloiselle. Ollaan juuri siinä rajalla, että maksetaan aina kaikesta täysi hinta.

  Mitäpä näitä vielä miettimään, mutta ahdistaa jo valmiiksi. Tilasin aamulla lastin lämmitysöljyä. Se nakkaa aina ahdistamaan.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän nuo ovat hurjia kustannuksia!

  Itsekin olen miettinyt, että mikä on loppujen lopuksi paras vaihtoehto: suomalainen kova verotus ja yhteiskunnan maksama kuntoutus & koulutus, amerikkalainen matala verotus ja koulutus & kuntoutus ainakin osin omaan piikkiin vai brittiläinen verotus & kuntoutusbudjetointi. Olen ymmärtänyt, että tuo budjetointi antaa omaisille mahdollisuuden räätälöidä arjesta joustavamman, mutta en sitten tiedä miten tuo käytännössä toimii.

  Itse olen toki iloinen, että saamme vammaistukea ja Kela maksaa kuntoutukset, mutta monesta seikasta (esim. tilapäishoito) huomaa, että palvelut Suomessa on kyllä tehty säännöllistä työaikaa tekevälle. Virkamiesten tuntuu olevan aika vaikea asettua toisten tossuihin ;) Välillä onkin tullut mieleen, että olisiko kuitenkin helpompaa (ja taloudellisesti samankaltaista), jos verotus olisi matalampi ja voisimme itse ostaa haluamamme palvelut, tarvittavassa muodossa. Meillä kun on kuitenkin kaksi ansiotyössä käyvää.

  Koulun aloitus ensi syksynä huolestuttaa toden teolla, kun en ole ollenkaan varma, miten iltapäivä- ja loma-ajan hoito toimivat...

  VastaaPoista
 3. Kalliita nämä lapset kyllä ovat. Meillä nyt "kallein" tarhavuosi, kun ensi vuonna esikoinen menee jo eskariin ja maksetaan enää kahdesta yli kolmevuotiaasta. Nyt on kaksi alle ja yksi yli kolmevuotias ja hintaa hoidolle tulee. Mutta kyllä me mielellämme maksetaan, kun päiväkoti on ihan kertakaikkisen huippu. Lisäksi neiti harrastaa lastentanssia 190 euroa kausi ja käydään koko perhe perheuinnissa 125 euroa kuussa ja uimaliput siihen päälle. Muuta ei sit olekaan, paitsi esikoisen uimakoulut pari kolmee kertaa vuodessa ja kesällä futiskoulu (nyt tosin pojatkin menee, joten se on 2X75 euroa + 150, jos neitikin menee). Ja sit syksyksi ajattelin ainakin toisen pojat tarhan muskariin, se on varmaan joku pari sataa. Niin ja sithän se vasta alkaakin, jos jannut haluaa alkaa esim. lätkää harrastamaan. Ei niitä vehkeitäkään ole mahdollista kierrättää, siis toisillaan...

  Ainakin on motivaatiota käydä töissä ;)

  VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.