sunnuntai 20. tammikuuta 2013

leipä


Jos tää jotakin ei ole niin tää EI ole ruokablogi, eikä se sellaiseksi muutu. Tää on kuitenkin hyvä resepti ja sietää tulla jaetuksi. Mun keittiö on runsas ja luova. Harvoja asioita teen reseptin mukaan, useimmat syntyy puhtaasti näppituntumalla.

Se mun leipä. Reseptin oon bongannut Pintrestistä ja se on osoittautunut sangen korvaamattomaksi. Helppoa ja hyvää ja ennen kaikkea helposti muunneltavissa.

11 dl jauhoja (vehnä-graham-täysjyvä-ruis-ohra-kaura)
¾ tl kuivahiivaa
2 ½ tl suolaa (merisuolaa)
5 ½ dl vettä (haaleaa, EI lämmintä)

Lämmitä uuni 230C. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja taputtele se limpuksi jauhojen avulla – se on tosi tahmaa. Laita uuniin emaloitu valurautapata ja anna sen lämmetä kuumassa uunissa 30 minuuttia. Anna leivän kohota huoneenlämmössä padan lämmetessä.
Tipauta taikinapallo pataan –pataa EI tarvitse rasvata – sulje kansi ja paista 30 minuuttia. Ota kansi pois, sammuta uuni ja anna leivän asettua uunissa 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Sit oikotiet...

Kiireessä teen taikinan lämpimään veteen ja annan kohota lämpimässä 2-3 tuntia. Mä laitan myös usein illalla padan kylmään uuniin ja uunin ajastuksella lämpiämään, jotta heti herättyä voin lykätä pullan uuniin, en jaksa kohottaa sitä enää laudalla.


7 kommenttia:

 1. No nyt pitää viimeistään käydä kellarista kaivamassa perintöpata faijan jäämistöstä ja iskeä tämä kokeiluun.

  Kiitokset reseptistä, raportoin tuloksista - tai en. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla! Onko kyseessä "no-knead" taikina eli et siis vaivaa taikinaa? Tuo kuivahiivan pieni määrä yllätti, mulla on aina mennyt vähän enemmän. Tosin olen niitä määriä arvuutellut suomalaisista ohjeista. Paljonko muuten laitat puolen litran pullataikinaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse vaivata :) Mä laitan 7,5dl pullataikinaan 2 pussillista tai 4 1/2tl kuivahiivaa.

   Poista
 3. Nam nam, tuli hyvää! Täytyy vielä kokeilla eri jauhomäärillä, tähän laitoin aika paljon täysjyvää, kauraa ja pellavaa joten tuli aika stydiä. Pullia täytyy laittaa viimeistään laskiaiseksi. En käytä pusseja vaan bulkki-hiivaa purkissa, siksi noi teelusikalliset on joskus vaikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Mä osta kuivahiivan Costcosta eli sen vajaan kilon kerrallaan ;)

   Poista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.