Siirry pääsisältöön

leipä


Jos tää jotakin ei ole niin tää EI ole ruokablogi, eikä se sellaiseksi muutu. Tää on kuitenkin hyvä resepti ja sietää tulla jaetuksi. Mun keittiö on runsas ja luova. Harvoja asioita teen reseptin mukaan, useimmat syntyy puhtaasti näppituntumalla.

Se mun leipä. Reseptin oon bongannut Pintrestistä ja se on osoittautunut sangen korvaamattomaksi. Helppoa ja hyvää ja ennen kaikkea helposti muunneltavissa.

11 dl jauhoja (vehnä-graham-täysjyvä-ruis-ohra-kaura)
¾ tl kuivahiivaa
2 ½ tl suolaa (merisuolaa)
5 ½ dl vettä (haaleaa, EI lämmintä)

Lämmitä uuni 230C. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja taputtele se limpuksi jauhojen avulla – se on tosi tahmaa. Laita uuniin emaloitu valurautapata ja anna sen lämmetä kuumassa uunissa 30 minuuttia. Anna leivän kohota huoneenlämmössä padan lämmetessä.
Tipauta taikinapallo pataan –pataa EI tarvitse rasvata – sulje kansi ja paista 30 minuuttia. Ota kansi pois, sammuta uuni ja anna leivän asettua uunissa 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Sit oikotiet...

Kiireessä teen taikinan lämpimään veteen ja annan kohota lämpimässä 2-3 tuntia. Mä laitan myös usein illalla padan kylmään uuniin ja uunin ajastuksella lämpiämään, jotta heti herättyä voin lykätä pullan uuniin, en jaksa kohottaa sitä enää laudalla.


Kommentit

  1. No nyt pitää viimeistään käydä kellarista kaivamassa perintöpata faijan jäämistöstä ja iskeä tämä kokeiluun.

    Kiitokset reseptistä, raportoin tuloksista - tai en. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla! Onko kyseessä "no-knead" taikina eli et siis vaivaa taikinaa? Tuo kuivahiivan pieni määrä yllätti, mulla on aina mennyt vähän enemmän. Tosin olen niitä määriä arvuutellut suomalaisista ohjeista. Paljonko muuten laitat puolen litran pullataikinaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse vaivata :) Mä laitan 7,5dl pullataikinaan 2 pussillista tai 4 1/2tl kuivahiivaa.

      Poista
  3. Nam nam, tuli hyvää! Täytyy vielä kokeilla eri jauhomäärillä, tähän laitoin aika paljon täysjyvää, kauraa ja pellavaa joten tuli aika stydiä. Pullia täytyy laittaa viimeistään laskiaiseksi. En käytä pusseja vaan bulkki-hiivaa purkissa, siksi noi teelusikalliset on joskus vaikeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :) Mä osta kuivahiivan Costcosta eli sen vajaan kilon kerrallaan ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi